We zitten, vlak voordat we onze voorstelling gaan spelen, nog even in een aparte kamer met de activiteitenbegeleider van het verzorgingshuis. Terwijl we praten, kijkt ze met bewondering naar hoe wij onze decorstukken hebben neergezet. Oude spullen, zorgvuldig uitgekozen, die meteen herinneringen lijken op te roepen. “Het is zo mooi hoe jullie dit bewust doen,” zegt ze, en haar ogen lichten op.
Ze vertelt ons over een cursus die ze jaren geleden heeft gevolgd over reminiscentie. We kijken elkaar aan; de term klinkt nieuw in onze oren. Nieuwsgierig vragen we verder. Haar verhalen over het bewust ophalen van herinneringen inspireren ons. Dit gesprek wordt voor ons het startschot om herinneringen in onze optredens nog bewuster tot leven te brengen.
Reminiscentie is een begrip dat de afgelopen tijd steeds duidelijker voor ons is geworden, voornamelijk binnen het werkveld waarin we werken: in de zorg voor ouderen. Wat betekent reminiscentie precies en waarom is het zo belangrijk? Bij De Gouden Herinnering weten we hoe krachtig het ophalen van herinneringen kan zijn. In dit artikel leggen we uit wat reminiscentie is en hoe wij dit toepassen tijdens ons werk.
De betekenis van reminiscentie
Het woord reminiscentie komt van het Latijnse woord reminisci, wat “zich herinneren” betekent. Het verwijst naar het ophalen van herinneringen uit het verleden. Deze herinneringen kunnen bewust of onbewust naar boven komen en hebben vaak een emotionele lading. Bij ouderen speelt reminiscentie een belangrijke rol, omdat het hen helpt om verbinding te maken met hun levensverhaal, zichzelf en hun dierbaren.
Reminiscentie gaat niet alleen over het ophalen van mooie momenten. Ook minder mooie herinneringen kunnen worden herleefd. Dit helpt ouderen om hun leven in perspectief te zien en soms beter te kunnen accepteren. Met behulp van muziek, voorwerpen en geuren gaan zij terug naar het verleden.
De kracht van reminiscentie in de ouderenzorg
Wat betekent reminiscentie voor de ouderenzorg? In de ouderenzorg wordt reminiscentie vaak ingezet om het leefplezier van ouderen te vergroten, bijvoorbeeld tijdens activiteiten op een dagbesteding. Dit verhoogt de kans dat mensen weer contact maken met elkaar, dat geheugenfuncties gestimuleerd worden en dat er een gevoel van verbondenheid ontstaat, zowel met anderen als met zichzelf. Voor mensen met dementie kan reminiscentie helpen om herinneringen tijdelijk weer tot leven te brengen. Muziek, foto’s, geuren of voorwerpen die verbonden zijn met vroegere levensfasen activeren deze herinneringen.
Bij De Gouden Herinnering zien we dagelijks hoe krachtig reminiscentie kan zijn. Muziek speelt daarbij een grote rol. We passen dit toe in onze voorstellingen en tijdens optredens in huiskamers. Ook verwerken we reminiscentie in onze Meezing Bingo’s. Ben je benieuwd hoe je zelf reminiscentie kunt inzetten? Kijk dan hier voor ons gratis e-book ‘Muziek Laten Werken’. Muziek heeft de unieke eigenschap herinneringen op te roepen die diep in het geheugen zijn opgeslagen, zelfs bij mensen met vergevorderde dementie. Een liedje van vroeger kan iemand terugbrengen naar een mooi moment, een fijn gevoel of een plek die aanvoelt als ‘thuis’. Dit kan ontroerend, vreugdevol en helend zijn, zowel voor ouderen als hun dierbaren.
Hoe De Gouden Herinnering reminiscentie inzet
Wij zetten reminiscentie in door ouderen en hun dierbaren samen op een muzikale reis door het verleden te nemen. Tijdens onze optredens en activiteiten gebruiken we muziek, voorwerpen en geuren om herinneringen op te halen en te delen. Zo gebruiken we bijvoorbeeld een oude televisie, lp’s en koffers om de herinneringen nog meer tot leven te brengen.
Het belang van reminiscentie
Wat betekent reminiscentie? Reminiscentie is zoveel meer dan alleen herinneringen ophalen. Het is een manier om samen herinneringen op te halen en te delen. Bij De Gouden Herinnering geloven we in de kracht van reminiscentie om mensen dichter bij zichzelf en hun dierbaren te brengen. Of het nu door muziek, een tastbaar product of een gezamenlijke activiteit is. Herinneringen vormen ons tot wie we vandaag de dag zijn.
Dus, wat betekent reminiscentie? Het is het herbeleven van onze gouden herinneringen. Wij zetten ons elke dag in om die momenten samen met ouderen en hun dierbaren op te halen, te vieren en te koesteren.