Wat is de MuziekPADD-methode?
De MuziekPADD-methode gebruikt muziek als sleutel om herinneringen te openen, verbinding te maken en iemand weer in het midden van zijn of haar eigen verhaal te zetten.
De MuziekPADD-methode is een unieke werkwijze ontwikkeld door ‘De Gouden Herinnering’, waarbij de kracht van muziek en herinneringen wordt ingezet om herinneringen op te halen, te maken en verbinding te creëren. De methode is ontstaan op basis van ervaringen en onderzoeken over de effecten van muziek van mens-tot-mens.
'Maar ik kan helemaal niet zingen!'
Het leven bestaat uit zowel mooie als minder mooie momenten, dit worden ‘mijlpalen’ genoemd. Muziek biedt een laagdrempelige manier om deze herinneringen te doorlopen en bespreekbaar te maken. Dit leidt tot herkenning, bewustwording en verdieping van sociaal contact. De kracht zit juist in de eenvoud. Je hoeft dus niet muzikaal te zijn om te werken met deze methode (zoals te kunnen zingen of een instrument bespelen).
Lees hieronder waarom je niet hoeft te kunnen zingen om de methodiek toe te passen!
'Deze methode kan door iedereen worden toegepast, ongeacht muzikale achtergrond.'
Stappenplan MuziekPADD-methode
Stap 1: Het spelen van 'GoudenDraad'
Je start met de werkvorm Goudendraad. Tijdens het muziekspel ontdekken deelnemers welke muziek verbonden is aan de belangrijkste mijlpalen uit het leven. Deze mijlpalen zijn onderverdeeld in:
- Geboorte
- Jeugd
- Relaties
- Carrière
- Reizen
- Gouden Momenten
- Afscheid
- De Persoon van Nu
Door muziek aan deze mijlpalen te koppelen, ontstaat er een muzikale 'gouden draad' door het levensverhaal van de deelnemer. Deze werkvorm draagt niet alleen bij aan het ontdekken van muzikale voorkeuren, maar ook aan het bewustwordingsproces over hoe muziek een rol heeft gespeeld in iemands leven.
Stap 2: Het vastleggen op de 'Herinneringskaart'
Vul de antwoorden uit 'GoudenDraad' in op de 'Herinneringskaart'. Deze kaart kun je vinden in ons gratis e-book: Muziek Laten Werken. De antwoorden op de Herinneringskaart worden verwerkt in een afspeellijst. Dit is het levensverhaal in muziek van de deelnemer. Zo leer je iemand beter kennen, ga je in gesprek over onderwerpen die normaal gesproken niet zo snel aangehaald worden en laat je muziek voor je werken. De Herinneringskaart kan zowel fysiek als digitaal worden ingezet, afhankelijk van de voorkeur van de deelnemer.
Stap 3: Muziek als brug naar sociaal contact
Wanneer het levensverhaal in muziek is vastgelegd, kan muziek op elk moment worden ingezet om aansluiting te vinden in sociaal contact. Door een specifiek lied uit de playlist af te spelen, kunnen herinneringen worden opgehaald en gesprekken worden gestimuleerd. Dit kan bijdragen aan het vergroten van het welzijn en het verminderen van eenzaamheid. Een familielid kan bijvoorbeeld tijdens een bezoek een lied afspelen dat op de Herinneringskaart staat, dit vormt direct mogelijkheden voor een gesprek. Deze methode is voor iedereen, niet voor een specifieke doelgroep.
Uitwerking MuziekPADD-methode
Hiernaast is het stappenplan kort samengevat aan de hand van de naam en de bijbehorende uitwerking.

"In een wereld waar je als mens qua ellendig nieuws dagelijks van de ene in de andere verbazing valt, zijn daar ineens Robin & Roel met: 'De Gouden Herinnering'."
Richard Groenendijk (Cabaretier)
Wie zijn wij?
Wij zijn Robin Thuss en Roel Kersten: we geloven in de kracht van muziek.
We zetten ons in voor ouderen. Onze optredens brengen hen opnieuw in de schijnwerpers van hun leven, samen met hun dierbaren. Door middel van een muzikale reis gaan we langs de ‘Gouden Herinneringen’ van iemands leven. Mooie momenten, maar ook de minder mooie momenten. Alles heeft bijgedragen aan wie iemand vandaag de dag is.
Met ‘De Gouden Herinnering’ verzorgen we voornamelijk muzikale optredens. Intieme één-op-één optredens aan bed, in huiskamers van verzorgingshuizen, maar ook voor grote groepen. Dit doen we ook in theaters met onze unieke muziekvoorstelling: ‘Een Zolder Vol Verhalen’.
Al onze diensten en producten dragen bij aan het maken van Gouden Herinneringen, zoals bijvoorbeeld het muziekspel ‘GoudenDraad’.
Door een combinatie van afstemming en creativiteit weten wij de juiste snaar te raken, met een lach en een traan.
"Een blijvende herinnering, dat is wat wij willen achterlaten."
