Wat is reminiscentie?

Goudenherinneringadmin Diensten 1 Commentaar
Wat is reminiscentie?

“Wat is reminiscentie?” Het publiek komt tijdens onze muziekvoorstelling voor ouderen “Een Zolder Vol Verhalen” de zaal in lopen. We horen een mevrouw tegen een ander zeggen: “Dat is precies dezelfde televisie als wij vroeger thuis hadden staan!” Ze vertelt verder over de televisieprogramma’s die ze vroeger keek met haar vader. ‘De Fabeltjeskrant’ en Swiebertje’ komen voorbij. “Die goeie ouwe tijd” horen we haar nog zeggen voordat de voorstelling begint. Dit gesprek laat precies zien wat reminiscentie is en hoe het werkt.

Wat is reminiscentie?Wat is reminiscentie?

Reminiscentie betekent letterlijk het ophalen van herinneringen. Het gaat om het bewust terugdenken aan gebeurtenissen, mensen en momenten uit het verleden. Deze vorm van herinneringen heeft niet alleen te maken met nostalgie, maar helpt ook bij het zelfvertrouwen en zelfbeeld van iemand. Vooral bij ouderen, die vaak veel mooie (en minder mooie) herinneringen hebben, is reminiscentie een krachtig middel om verbinding te maken met hun verleden.

Waarom is het belangrijk?

Herinneringen zijn een belangrijk onderdeel van wie we zijn. Voor ouderen kan het terugdenken aan het verleden niet alleen troost bieden, maar ook helpen om bepaalde momenten te verwerken en leefplezier in de laatste fase van het leven. Ook zorgt reminiscentie voor meer sociale interactie. Door herinneringen te delen met anderen ontstaat er een gevoel van verbinding en herkenning.

Bij mensen met dementie of andere cognitieve beperkingen kan reminiscentie ook een super mooi effect hebben. Het stimuleren van die oude herinneringen roept vaak emoties en beelden op bij mensen, zelfs als het korte termijngeheugen al aangetast is. Wanneer deze herinneringen worden herleefd wordt dit vaak als positief ervaren en kan iemand zich sneller weer op zijn/haar gemak voelen.

Hoe passen wij het toe?Wat is reminiscentie?

Bij De Gouden Herinnering zetten wij muziek in als middel om reminiscentie te stimuleren. Muziek roept vaak herinneringen op. Bijvoorbeeld een liedje uit de jeugd brengt mensen vaak direct terug naar een herinnering van vroeger.

Ook omschrijven we in de inleiding van dit artikel het effect van de voorwerpen die we bewust inzetten tijdens onze optredens. Ook zijn we bezig met geur om nog meer herinneringen te stimuleren. Hierdoor komen verhalen en herinneringen naar boven die anders misschien verborgen waren gebleven.

 

Wat is reminiscentie?Hoe kun je zelf reminiscentie thuis inzetten?

Ook thuis kun je reminiscentie inzetten. Hier zijn een paar tips:

  • Muziek: Speel muziek die belangrijk was in het leven van je dierbare. Vraag naar de verhalen achter bepaalde liedjes.
  • Fotoboeken: Blader samen door oude fotoboeken en praat over de mensen en momenten op de foto’s.
  • Voorwerpen: Haal oude voorwerpen tevoorschijn, zoals bijvoorbeeld een boek, sieraad of gebruiksvoorwerp waar een dierbare herinnering aan vast zit.
  • Geuren: Geuren kunnen net als muziek sterke herinneringen oproepen. Bak bijvoorbeeld een gerecht dat iemand doet denken aan vroeger.

(Tip: Lees ons gratis e-book hoe je muziek toegankelijk in kan zetten voor een ander of voor jezelf)

Wat is reminiscentie? Reminiscentie is een mooie manier om ouderen te helpen hun herinneringen meer tot leven te brengen. Het zorgt voor verbinding, biedt leefplezier en geeft betekenis aan een levensverhaal. Bij De Gouden Herinnering geloven we in de kracht van muziek als middel om deze herinneringen in leven te houden en te delen.

Benieuwd hoe wij reminiscentie nog meer inzetten in onze producten en diensten? Neem een kijkje op onze website en ontdek hoe we samen herinneringen tot leven brengen.

1 Commentaar

  • Huis van Herinnering: De kracht van muziek & herinneringen.

    […] kan een schat aan herinneringen ontsluiten die al jaren verborgen lagen. Dit proces noemen we reminiscentie: het bewust ophalen van herinneringen. Het is meer dan alleen terugdenken; het brengt beelden, […]

    Beantwoorden
  • Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *