“Jullie spelen zeker alleen maar ‘liedjes voor ouderen’?” We kunnen natuurlijk niet anders dan hiermee instemmen, maar we nuanceren dit graag in deze blog en geven een kleine toelichting. Want wat zijn liedjes voor ouderen eigenlijk? Hoe verandert de muziekvoorkeur in de ouderenzorg?
De ouderenzorg maakt een verschuiving mee in de verschillende soorten liedjes voor ouderen die gezongen en gespeeld worden. Waar er nog steeds veelal klassiekers als Daar Bij De Molen en Tulpen Uit Amsterdam klinken, merken we dat er een groeiende behoefte is aan andere muziek. Tijdens onze muziekvoorstelling Een Zolder Vol Verhalen zien we bijvoorbeeld dat ouderen enthousiast dansen op rock-‘n-roll klassiekers en dat liedjes van artiesten als John Denver of The Beatles steeds vaker worden aangevraagd. Kijk voor inspiratie door onze verschillende afspeellijsten gebaseerd op jaartallen door hier te klikken.
Muziek als herinnering
Muziek heeft een unieke manier om herinneringen op te roepen. Liedjes uit iemands jeugd (van ongeveer 15 tot 20 jaar) brengen mensen terug naar bijzondere momenten. Dit betekent dat de muziekvoorkeur in de ouderenzorg meebeweegt met de generaties. De ouderen van nu zijn opgegroeid met andere muziek dan de ouderen van twintig jaar geleden. Waar vroeger vooral smartlappen en meezingers populair waren, is er nu meer vraag naar popmuziek uit de jaren ‘60, ‘70 en ‘80. Denk aan nummers van Elvis Presley, ABBA en The Rolling Stones.
Toch blijven de oude Nederlandse liedjes voor velen een waardevolle bron van herkenning en troost. Het is daarom belangrijk om een balans te vinden tussen nostalgische klassiekers en de liedjes die beter aansluiten bij de belevingswereld van de huidige generatie ouderen.
Luisteren naar de wensen van ouderen
Bij het kiezen van de juiste liedjes voor ouderen is het essentieel om te kijken naar de voorkeuren van de mensen in de groep. Wat werkt bij de ene groep, kan bij de andere minder goed aanslaan. Daarom spelen we tijdens onze optredens graag verzoeknummers en passen we de muziekkeuze aan op het publiek. Dit zorgt ervoor dat iedereen zich gezien en gehoord voelt, wat de impact van muziek alleen maar vergroot.
Daarnaast biedt muziek ook een laagdrempelige manier om contact te maken en herinneringen op te halen. Een bekend refrein kan mensen uitnodigen om mee te zingen, te bewegen of zelfs een dansje te wagen. Dit draagt bij aan plezier, verbinding en een gevoel van welzijn.
De toekomst van liedjes voor ouderen
De vraag naar liedjes voor ouderen blijft veranderen. De generatie die nu in zorginstellingen woont, heeft een andere muzikale achtergrond dan de generatie daarvoor. En de komende jaren zal dat opnieuw veranderen. Over twintig jaar zijn wellicht de hits van Queen, Fleetwood Mac en Doe Maar de nieuwe klassiekers in de ouderenzorg.
Wat altijd blijft, is het belang van muziek als verbindende factor. Of het nu gaat om een smartlap, een popklassieker of een meezinglied: zolang de muziek aansluit bij de beleving van ouderen, blijft het waardevol.
Daarom blijven wij goed luisteren en inspelen op de muzikale wensen van ouderen. Liedjes voor ouderen zijn niet alleen nostalgische klanken van vroeger, maar ook de muziek die nu nog steeds emotioneel raakt en de mensen verbindt. Dat is precies wat muziek en herinneringen zo belangrijk maakt.