Leuke optredens voor ouderen?

Goudenherinneringadmin Niet gecategoriseerd 1 Commentaar
leuke optredens voor ouderen

Het is niet altijd makkelijk om leuke optredens voor ouderen te vinden, ieder mens is immers verschillend. Je wilt natuurlijk ook niet telkens hetzelfde soort optreden voor ouderen boeken. Hieronder hebben we een aantal soorten optredens opgesomd ter inspiratie, speciaal voor jou!

 

  • Muzikale optredens: Muzikale optredens zijn een mooie uitgangspositie voor leuke optredens voor ouderen. Het begrip ‘muziek’ is erg breed, dus voor elke oudere bestaat er bepaalde muziek die hem of haar aanspreekt. Onder leuke muzikale optredens vallen dus niet altijd de artiesten met oude liedjes (waarschijnlijk komt er nu direct iemand in je op). Denk ook eens aan een klassiek optreden voor de mensen die daarvan houden of bijvoorbeeld een jazzorkest. Dit kan voor erg leuke en verrassende reacties zorgen onder de mensen en zelfs nieuwemuziek voorstellingbanden scheppen wanneer Trees bijvoorbeeld niet wist dat Jan ook van klassieke muziek houdt. Weet je niet zo goed welke muziek iemand aanspreekt? Om erachter te komen welke muziek iemand leuk vindt, passen wij het muziekspel GoudenDraad & E-book (gratis) toe. Er zijn genoeg leuke en unieke optredens met muziek te boeken.

Waarschijnlijk is er bij jou in de buurt wel iemand die goed accordeon kan spelen of een andere muzikant. Zoek je iets meer diepgang en een leuk optreden met een achterliggende gedachte? Kijk dan eens naar Een Zolder Vol Verhalen. Dit unieke optreden is speciaal gericht op het maken en ophalen van herinneringen aan de hand van oude voorwerpen. Mocht je in een streek wonen met veel historie, dan zijn er in bepaalde streken en regio’s ook liefhebbers voor volksmuziek. Dit spreekt van oudsher veel mensen in de omgeving aan. Denk hierbij aan traditionele optredens van muzikanten bij jou uit de buurt

 

leuke optredens voor ouderen

  • Dansoptredens: Onder leuke optredens vallen natuurlijk ook dansoptredens. Bijna alle ouderen hebben vroeger in hun jeugd gedanst op dansles, waardoor dit bijdraagt aan mooie herinneringen. Zo zijn er optredens met volksdansen maar ook bijvoorbeeld rolstoeldansen. Ook bestaan er speciale stijldansen of ballroomdansen. Dit kan voor ouderen ook erg leuk zijn om naar te kijken. Wellicht dansen ze zelf ook nog een beetje mee en raken ze geïnspireerd!

 

  • Theater en cabaret: Er zijn speciale toneelstukken gemaakt voor ouderen. Dit kan erg leuk zijn voor mensen om naar te kijken en ze het gevoel geven dat ze écht weer een avond uit zijn, net zoals vroeger. Ook houden sommige ouderen van cabaret, dit zijn veelal luchtige en humoristische optredens die weer een glimlach op hun gezicht toveren en ze weer even laten genieten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook speciale contactclowns die gespecialiseerd zijn in het werken met deze doelgroep.

 

 

  • Kooroptredens: Koren verdienen in leuke optredens een aparte kop. Veel ouderen houden nu eenmaal van koren. leuke optredenWaarschijnlijk ken je wel een paar koren bij jou uit de buurt. Deze koren zijn onder te verdelen in zangverenigingen, kerkelijke koren, popkoren en shantykoren. Kerkelijke koren (de naam zegt het al) zingen voornamelijk kerkelijke liederen of psalmen. Sommige ouderen halen veel steun uit deze muziek. Popkoren bieden wat lichtere muziek en zijn vooral geschikt voor entertainment. Shantykoren zingen zeemansliederen van vroeger. Zet allemaal je matrozenhoed op en dein mee op de muzikale golven 😉 Kijk vooral welke koren geschikt zijn voor de ouderen uit jouw omgeving.

 

  • Kleinschalige optredens: Onder kleinschalige optredens valt onder andere het vertellen van verhalen. Er zijn verhalenvertellers die op een podium klassieke of nieuwe verhalen tot leven brengen voor ouderen. Belangrijk is natuurlijk dat het hierbij goed te horen is voor de ouderen, anders zou het zonde zijn van het optreden en de activiteit. Ook kleinkunst valt hieronder: intieme optredens met poëzie, liedjes en verhalen.

 

leuke optredens voor ouderen

 

  • Koffieconcerten: Kleinschalige koffieconcerten zijn informele ochtend- of middagoptredens waarbij veelal koffie en thee geserveerd worden. De muziekkeuze kan helemaal naar jouw wens worden ingevuld. Het gaat hier vooral om het tijdstip en de sfeer die neergezet kan worden.

 

 

 

Conclusie: Een optreden wordt pas écht leuk voor ouderen als er gelet wordt op de randzaken. Het volume mag niet te hard zijn. Er zou gelet moeten worden op de prikkelverwerking van de ouderen. Let op de mobiliteit van mensen en zorg dat het optreden niet te lang duurt. Voor de meeste ouderen geldt, genoeg is genoeg. Het belangrijkste is dat de optredens rekening houden met de fysieke en cognitieve mogelijkheden van de doelgroep en dat ze bijdragen aan het plezier van de ouderen.

1 Commentaar

  • Yvon Kanters en De Gouden Herinnering bundelen hun krachten in de zorg. - De Gouden Herinnering

    […] de zorg zijn er maar weinig namen zo bekend als die van Yvon Kanters. Waar we ook komen met onze optredens, horen we vaak: “Ja, die blonde meid uit Brabant doet toch ongeveer hetzelfde?” En ja, […]

    Beantwoorden
  • Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *