Wereld Alzheimer Dag: Samen In Beweging

Goudenherinneringadmin Ouderenzorg 0 Commentaren
Wereld Alzheimer Dag

Elk jaar op 21 september staat de wereld even stil bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie tijdens Wereld Alzheimer Dag. Deze speciale dag is een initiatief van Alzheimer Disease International, de overkoepelende organisatie voor alzheimerorganisaties wereldwijd. Het doel van deze dag is om meer bewustwording te creëren over de impact van dementie op individuen, families, collega’s en de samenleving. In heel Nederland en zelfs wereldwijd, worden er op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd om mensen samen te brengen, te informeren en te inspireren.Wereld Alzheimer Dag

Dit jaar staat Wereld Alzheimer Dag in het teken van het thema “Samen in Beweging”. Dit thema benadrukt het belang van fysieke en mentale beweging, zowel letterlijk als figuurlijk. Beweging houdt niet alleen ons lichaam fit, maar draagt ook bij aan het welzijn van mensen met dementie. Samen bewegen kan bovendien zorgen voor verbinding en sociale interactie, iets wat vaak een uitdaging is voor mensen met dementie.

Activiteiten door het hele land

In Nederland wordt op Wereld Alzheimer Dag op veel plaatsen extra aandacht besteed aan de ziekte van Alzheimer en dementie. Door het hele land worden er verschillende activiteiten georganiseerd, van informatiesessies en lezingen tot wandelingen en muziekoptredens. Het doel van deze activiteiten is niet alleen om mensen in beweging te brengen, maar ook om het gesprek over dementie op gang te brengen.

Ook wij dragen graag ons steentje bij. Op deze dag trekken we door Nederland met onze optredens, waarbij we muziek maken op verschillende locaties. Muziek speelt een belangrijke rol bij het oproepen van herinneringen en het creëren van een gevoel van Wereld Alzheimer Dagverbondenheid, vooral voor mensen met dementie. Daarnaast worden er dit jaar Meezing Bingo’s georganiseerd, waarbij mensen samen kunnen zingen en bingo kunnen spelen. Deze activiteiten zorgen voor plezier, activering en betrokkenheid. En het geeft mensen met dementie de kans om even uit hun dagelijkse routine te stappen.

Meer persoonlijke aandacht op plekken waar dat nodig is

Hoewel “Samen in Beweging” een prachtig thema is, beseffen we ook dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om actief deel te nemen aan groepsactiviteiten. Op sommige plekken is er juist meer behoefte aan persoonlijke aandacht en kleinere bijeenkomsten. Daarom zijn wij dit jaar gevraagd om muziek te maken in kleine groepjes. Speciaal voor mensen die minder mobiel zijn of zich minder comfortabel voelen in grotere groepen. Deze intieme optredens geven ons de kans om echt verbinding te maken met mensen en hen even te laten genieten van muziek op een manier die bij hen past.

De kracht van muziek bij dementie

Het is algemeen bekend dat muziek een positieve invloed kan hebben op mensen met dementie. Muziek kan oude Wereld Alzheimer Dagherinneringen oproepen en gevoelens van vreugde, ontspanning of herkenning teweegbrengen. Zelfs wanneer woorden verdwijnen, blijft muziek vaak een krachtige manier van communiceren. Voor ons is het dan ook een eer om op Wereld Alzheimer Dag mensen met dementie een moment van vreugde en verbinding te kunnen bieden door middel van muziek.

Samen tegen Alzheimer

Wereld Alzheimer Dag is niet alleen een dag van bewustwording, maar ook een dag van saamhorigheid. Door samen in beweging te komen: letterlijk en figuurlijk, laten we zien dat mensen met dementie er niet alleen voor staan. Of het nu gaat om het organiseren van activiteiten. Het maken van muziek of simpelweg een luisterend oor bieden, elke vorm van betrokkenheid telt. Samen kunnen we de wereld meer dementievriendelijk maken en steun bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben.

Laten we vooral op 21 september (en natuurlijk ook alle andere dagen in het jaar 😉) de handen ineen slaan. Samen in beweging komen voor een toekomst waarin dementie beter begrepen wordt. En er meer ruimte is voor liefdevolle zorg en aandacht.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *